Швеція передала Україні листа короля Карла ХІІ про визнання Запорізької Січі

До Дня Державності наша країна отримала "особливий подарунок" - Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон передала президенту України Володимиру Зеленському копію листа шведського короля Карла XII від 1711 року про визнання незалежності Запорізької Січі. У листі Карл XII дає настанови послу Швеції у Константинополі визнати Запорізьку Січ незалежною державою, суб’єктом міжнародного права, аби уникнути утисків від московського царя.

 "Я передала Вам  копію листа з Національного архіву Швеції, написаного в 1711 році.Король Карл у Бендерах написав листа стосовно Пилипа Орлика. Він там дає настанови шведському послу, щоб той визнав Запорізьку Січ як незалежну державу…Щоб не було утисків від московського царя", -зауважила пані Андерссон, передаючи цей важливий для історії утвердження державності України документ Президенту Володипиру Зеленському.

На думку Андерссон, цей лист добре вкладається в сьогоднішній політичний контекст, додавши, що на початку XVIII століття король Швеції був вражений козацькою демократією.

 Варто зауважити, що Володимир Зеленський зачитав частину листа, де зазначалось, що король Швеції наказує “всій Україні та війську Запорізькому повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більш ніколи не підлягав покорі чи захисту московського царя“.

 

Перегляди: 2744
Друк